top of page

האם אפשר לפטר עובד מוגבל בשל מלחמה?

Writer: הדר פלד-טלהדר פלד-טל

לפני מספר ימים פנתה אלי זמירה, אשה בת 77 שכבר 21 שנים (!) עובדת בעסק קטן, באזור השפלה. בעסק הזה, מה לעשות, אין ממ"ד. העסק עצמו מונגש ונגיש לבעלי מוגבלויות אבל כשיש אזעקה, ובימינו יש הרבה כאלה, כל העובדים צריכים לרוץ למקלט שנמצא בצידו השני של הרחוב.

זמירה עברה תאונה בעבודה לפני כשנה, היא נפלה ושברה את הירך, ולאחר תקופת החלמה של מספר חודשים היא חזרה לעבודה כשהיא מתהלכת עם מקל הליכה. המקל לא מפריע לה לעשות את עבודתה ועד עכשיו המוגבלות שלה לא הפריעה לאף אחד.

לאחרונה, כשהתחילו להישמע האזעקות בכל רחבי הארץ, המעסיק של זמירה ביקש ממנה להביא מכתב מהרופא שמאשר שהיא יכולה לרוץ למקלט בתוך 90 שניות.

מה דעתכם? זו נשמעת לכם כמו דרישה לגיטימית?

אתם מכירים רופא שיחתום לה על אישור כזה? כי אני לא מכירה.

וגם אם היה רופא שיסכים לתת אישור כזה, מי ערב לנו ואיזו הבטחה יש לנו שבזמן אמת זמירה תעמוד במבחן?

בואו, האשה מתהלכת עם מקל הליכה, אף רופא לא ייקח אחריות ולא יחתום לה על אישור כזה. המקסימום שהרופא יוכל לאשר זה שלזמירה יש מגבלות כאלה וכאלה ושהיא כשירה לחזור לעבודה.

אני חייבת להודות, שהדרישה של המעסיק היא גם די חצופה. האם כל העובדים שלו יכולים לרוץ למקלט בצד השני של הרחוב בתוך 90 שניות? הוא בכלל בדק את זה? ואם בדק, באילו תנאים? בתנאי אמת? בתנאי מעבדה? ומה הוא יעשה לכל מי שלא יעמוד במבחן? הוא יפטר אותו? האם "היחס המיוחד" שזמירה קיבלה לרגל המוגבלות שלה, והדרישה כלפיה להציג "אישור מהרופא", הוא לא בעצם סוג של, או מסווה של, אפליה???

לדעתי - חד משמעית כן.

זמירה היא עובדת מוגבלת. הדרישה של המעסיק אולי נשמעת למעסיק הגיונית. הרי הוא לא רוצה לקחת על עצמו אחריות שמשהו יקרה לזמירה אם היא לא תספיק להגיע למקלט בזמן. אבל עם כל הכבוד, זה ממש לא הפתרון. כי בזמן אזעקת אמת יכולים לקרות לזמירה הרבה דברים ושום מכתב משום רופא לא יסיר מעל המעסיק את האחריות לשלומה של זמירה.

אז מה עושים? מפטרים? מותר בכלל לפטר עובד בסיטואציה כזאת?

כשיש עובד מוגבל בעסק, המעסיק קודם כל צריך לעשות לו "התאמות", דהיינו למצוא פתרונות אחרים שלא מכבידים עליו יתר על המידה, כדי להמשיך ולהעסיק את העובד המוגבל בתנאים המותאמים למגבלותיו. אז נכון, אין מקום לדרוש מהמעסיק לבנות ממ"ד, כי זה פתרון שמכביד עליו יתר על המידה, אבל אפשר לדרוש ממנו להזמין את נציגי פיקוד העורף, שיבחנו את המבנה ויגידו אם קיים במבנה אזור או מיקום ממוגן שניתן להסתתר בו בשעת אזעקה (זמירה גילתה לי שיש מקום כזה בתוך המבנה ושהדרישה של המעסיק להביא "אישור מהרופא" היא סתם כסת"ח). אפשרות אחרת, שאני מודה שאני פחות אוהבת אותה, היא להוציא את זמירה לחל"ת עד לסיום המלחמה. האפשרות הזו פחות טובה בעיני כי אם זמירה לא מסכימה לצאת לחל"ת הרי זה שקול לפיטורים וניתן לטעון בקלות שאלו פיטורים שלא כדין.

החוק שמגן על עובדים בעלי מוגבלויות הוא חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, ואפילו קיימת נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, שיש לה כוח לטפל במקרים של הפרת החוק. אם עד היום לא הכרתם את החוק הזה - אף פעם לא מאוחר. ואם אתם חושבים שיש דרכים אחרות להגן על זמירה (ולא לפטר אותה), ספרו לי מה דעתכם בתגובות.



 
 
 

Comentarios


צרו קשר

תודה על הפנייה

שעות פעילות:

א׳-ה׳  09:00-17:00

בתיאום מראש

טלפון נוסף: 054-6373052

אח"י אילת 16 קרית חיים, חיפה
ת"ד 408 מיקוד 2610105

אייקון אימייל
אייקון מפה
אייקון פייסבוק

©2024 כל הזכויות שמורות לעו"ד הדר פלד-טל

bottom of page